12/30/2015

fitness-buumista

Helou! Oon tässä pitkään elellyt hiljaiseloa ja pahoittelen sitä. On kuitenkin tuntunut, että omalle päälle tuntuu hyvää ottaa kokonaan etäisyyttä tästä sosiaalisen median pyörityksestä. Aina sitä ei edes tajua, miten itsensä ympäröikin alunperin motivaatioksi tarkoitetuilla kuvilla ja kirjoituksilla, jotka totuudessa lopulta kääntyvät itseänsä vastaan.

























Itse olen jotenkin ihan täynnä tätä fitness-buumia;




1. Nykyajan kauneusihanne on SAIRAS. Vaikka enää ihailun kohteena ei olekkaan enää langanlaiha vartalo, nyt iso pylly on se juttu. Kovalla työllä salilla "ansaittu" pylly ja edistymiskuvat ovat nyt Instagramissa yms. nuorten tyttöjen ns. oikeutus postata puolialastomia kuvia itsestään ja saada lisää seuraajia.
Omasta mielestäni paras vartalo on se, jossa ihminen tuntee olonsa hyväksi ja jossa keho toimii niinkuin sen kuuluukin toimia (kuukautiset, veriarvot ym.). Tällöin uskon, että keho jo itsestäänkin hakeutuu ns. sille optimaaliseen tilaan kun vaan sitä osaa kuunnella.

2. Urheilusta on tullut kovin ulkonäkökeskeistä ja samalla yhteiskuntamme tuntuu muuttuvan yhä enemmän ja enemmän pinnalliseksi. Enää ei urheillakkaan sen tuoman hyvän olon vuoksi. Nykyään on tuttu näky, että salilla tytöt viettävät ensin puoli tuntia pukukopissa laittautumassa, jonka jälkeen menevät juoksumaton kautta lähentäjä ja loitontaja laitteille, nappaavat pari selfietä ja painelevat takaisin pukukoppiin. Nousiko hiki pintaan? Noh nousi ainakin touhua katsellessa..

3. "Flexible dieting" ja "reverse dieting" (googlaa jos eivät termeinä ennestään tuttuja) tuntuvat nykypäivänä oikeuttavan syömishäiriön. EI ole normaalia, että normaalilla hyvinvointia tavoittelevalla treenarilla elämä pyörii täysin numeroiden ympärillä. Ruuan kuuluu olla ruokaa; hiilareita, rasvoja ja proteiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita sopivassa suhteessa. Ruoka ei saa muuttua pelkiksi numeroiksi. Aina syömishäiriötä sairastaneen on helppo siirtyä pakkomielteestä toiseen, kun jotain on aina pakko kontrolloida. Se, että herkuttelu oikeutetaan itselle "mahduttamalla herkut makroihin" ei ole tervettä ajattelua.
























Monet nettivalmentajat mm. Instagramin ihmeellisessä maailmassa kehuskelevat miten ovat parantaneet syömishäiriöistä kärsiviä reversaamalla (reverse dieting) asiakkaan kalorit määrästä x, määrään xx. MUTTA KUN ongelmahan on se, että syömishäiriöitä ei paranneta reverse dietillä. Syömishäiriöit ovat ennen kaikkea psyykkisiä sairauksia, jotka eivät vaadi valmentajaa vaan ennen kaikkea psyykkistä apua !!
JA syömishäiriöstä kärsivän EI tule harrastaa liikuntaa. Itse jouduin oppimaan tämän asian ollessani sairas kantapään kautta. Ajattelu on ensin saatava hyvälle, terveelle tasolle ja vasta sitten punnitava onko liikunta todella sitä, mikä antaa itselle HYVÄN olon, ei jotain sellaista mitä on PAKKO tehdä.
Ennen kaikkea, kun keho on alipainoinen ja puutostilassa, kaikki mahdollinen energia tulisi antaa keholla epätasapainotilan korjaamiseen; sydämen, aivojen ym. !























4. Olenko ainut vai onko muistakin alkanut tuntua, että syömishäriöistä on tullut jonkinlainen nuorten tyttöjen trendi? keino saada lisää seuraajia instagramissa? Parantuminen syömishäiriöstä on todella hieno asia, mutta välillä tuntuu jopa oudolta nähdä näitä nuorten "ennen-jälkeen"-kuvia.. "Ennen" kuvat tuntuvat jotenkin niin tarkoituksenmukaisilta.. Kun itse olin todella sairas ei minulla olisi tullut mieleenkään ottaa itsestäni puoli alastomia kuvia..























5. Kun nykyään ruokavaliot ovat jokaisella maidottomia ja viljattomia ja ... Niin yhä useammin näkee Instagramissa nuorten tyttöjen kuvailevan leipomuksiaan, joita "eivät kyllä itse syöneet koska ovat allergisia sille ja tälle ja tuolle.."
Omasta mielestäni muille leipominen on todella syömishäiriöihin liittyvää käytöstä. Itse tiedän asian hyvin, sillä ennen nautin muille leipomisesta. Rakastin leipoa ja tehdä muille kaikkea mitä itse salaisesti himoitsin. Rakastin myös katsella kaikkia mahdollisia kokkausohjelmia. Kun sain itseni kuntoon kaikki tämä hävisi, koska omat ajatukset eivät enää pyörineet samalla tavalla pakkomielteisesti ruuan ympärillä.



Juu tänään tälläistä pohdiskelua.. Toivottavasti herätin vähän myös teidän ajatuksia ja todella kiinnostaisi tietää mitä te ootte näistä asioista mieltä, joten kommentoikaan rohkeasti !























KOROSTAN nyt, että itse siis rakastan liikuntaa ja ruokaa ja elämäntyyliä,jota elän, enkä tuomitse ketään, joka haluaa elää fitness-elämäntyyliä ja itsekin kannatan puhdasta syömistä ym. Mutta toivon herättäväni todella ihmisiä pohtimaan omaa suhdettaan liikuntaan ja ruokailuun..

(kuvat; TUMBLR)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti